iVoox Podcast & radio
Descargar app gratis

Podcast
El taller del lutier 576b3j
1.755
92
Pere Andreu Jariod t'ensenya a estimar els instruments musicals. Els dissabtes, de 10 a 11 del matí, obrim "El taller del lutier" a intèrprets, compositors, constructors, restauradors i col·leccionistes d'instruments. Un magazín per a tots els públics, a la sintonia de Catalunya Música u5g4h
Pere Andreu Jariod t'ensenya a estimar els instruments musicals. Els dissabtes, de 10 a 11 del matí, obrim "El taller del lutier" a intèrprets, compositors, constructors, restauradors i col·leccionistes d'instruments. Un magazín per a tots els públics, a la sintonia de Catalunya Música
La música de cambra de Margarida Orfila i Tudurí
Episodio en El taller del lutier
La pianista i musicòloga Isabel Fèlix ens presenta l'enregistrament discogràfic que ha dedicat a la integral de la música de cambra de la compositora menorquina Margarida Orfila i Tudurí, i també ens parla de la tesi doctoral que ha centrat en aquesta autora. A continuació, conversem amb l'orguener Òscar Laguna sobre una restauració que ha dirigit recentment: la de l'orgue de l'església del Salvador de Sevilla, un instrument de finals del segle XVIII ideat pel mestre mallorquí Jordi Bosch.
58:00
De la pianola al PianoDisc
Episodio en El taller del lutier
Mozart per començar, en una versió original d'un fragment de "Così fan tutte". A continuació, Xavier Garcia Plaja ens endinsa en el món de la pianola i els pianos automatitzats. Albert Gumí ens parla de les "Danses concertants", l'obra per a contrabaix i banda que va compondre per al seu fill Blai. Finalment, Cristina Alís Raurich dedica els seus "Sons llunyans" a la lauda "Gloria'n cielo e pace'n terra".
57:03
Sergio González, ió per les violes de roda
Episodio en El taller del lutier
Ens acostem fins a Montornès del Vallès, on viu i té la seva col·lecció d'instruments Sergio González, intèrpret i divulgador de la viola de roda. Descobrim les característiques principals d'aquest instrument i en coneixem algunes curiositats. Els minuts finals són per a Pepe Reche, que dedica la seva secció de les "Notes al peu" a la compositora Montserrat Campmany.
56:39
Kebyart, 10 anys
Episodio en El taller del lutier
Amb en Víctor Serra i en Pere Méndez, saxofonistes i membres del Kebyart, celebrem els deu anys d'existència del seu quartet de saxos recordant la seva trajectòria i també escoltant músiques del seu últim treball discogràfic, dedicat a Maurice Ravel. La segona part del programa és per a l'etnomusicòleg Jaume Ayats, que parla del "Llibre Vermell de Montserrat" a la seva secció "El manxaire". (Foto: David Ruano)
57:06
L'harmònica al cinema, i a la sala de concerts
Episodio en El taller del lutier
El músic Sergi Raya comparteix amb nosaltres la seva experiència com a solista d'harmònica en els concerts que la Simfònica del Vallès ha dedicat aquests últims mesos a la música de cinema. Més endavant, Jordi Pinto, director de Casa Parramon, ens parla del canvi de cordes a "La guia del violinista". I els minuts finals són per a l'orguener Óscar Laguna i la seva secció "El secret dels orgues". (Foto: Lorenzo Duaso)
57:17
Eduard Sitjas: "M'agrada donar a conèixer l'ofici de lutier"
Episodio en El taller del lutier
Viatgem fins a Girona per visitar el lutier Eduard Sitjas, amb qui conversem una estona al taller al qual es va traslladar després de la pandèmia i que ocasionalment fa també d'espai de concert. Més endavant, Marisa Ruiz Magaldi, la cap de Col·leccions i Documentació del Museu de la Música de Barcelona, ens parla dels instruments que conserven provinents de l'Orfeó Català a la "Caixa de ressonància". I, finalment, Pepe Reche dedica la seva secció de les "Notes al peu" a Willem Valkenier, solista de trompa de l'Orquestra Pau Casals.
57:22
Les tenebres de campanar
Episodio en El taller del lutier
Galdric Santana, músic, arquitecte i director de la Càtedra Gaudí de la UPC, ens parla de les tenebres (o matraques) de campanar, un instrument associat sobretot a la Setmana Santa. Més endavant, el lutier David Bagué ens parla de Mercedes Ballesta, una professora de música barcelonina de la qual guarda un gran record. I, finalment, Cristina Alís Raurich dedica la seva secció dels "Sons llunyans" a un parell de manuscrits medievals d'origen català.
56:52
Bandàstic: la Banda Municipal de Barcelona s'apropa al circ i els pallassos
Episodio en El taller del lutier
L'última proposta del Servei Educatiu de L'Auditori de Barcelona posa en diàleg la música per a banda i el món del circ i els pallassos. Així neix "Bandàstic". Parlem d'aquest concert espectacle amb Rafa Agulló (director musical), Pepe Reche (director pedagògic) i Guillem Albà (director d'escena). Els minuts finals són per a Jaume Ayats, El manxaire, que aquesta vegada es fixa en un instrument de percussió, el güiro.
57:22
Més saltiris!
Episodio en El taller del lutier
Continuem on ho vam deixar l'últim dia, parlant-vos de les jornades "Parlem de... El saltiri barroc: el so de les capses policromades". Escoltem les explicacions que Romà Escalas va fer dels saltiris que es poden veure a l'exposició permanent del Museu de la Música de Barcelona, i també converses amb Oriol Brugarolas i Edmundo Camacho. Més endavant Jordi Pinto ens parla de la neteja dels instruments de corda fregada a la seva secció "La guia del violinista". I, finalment, Óscar Laguna dedica "El secret dels orgues" a l'orgue que Aquilino Amezua va construir per a la catedral de Bogotà, a Colòmbia.
57:32
Els saltiris barrocs, a estudi
Episodio en El taller del lutier
Els dies 7 i 8 de març del 2025 es van fer a Barcelona les jornades "Parlem de... El saltiri barroc: el so de les capses policromades", organitzades conjuntament per l'Associació per a l'Estudi del Moble i l'associació Instrumenta. Nosaltres hi vam ser i al llarg del programa podreu sentir diverses entrevistes amb alguns dels seus participants, com Jordi Alomar (director del Museu de la Música de Barcelona), Cristina Bordas (catedràtica de Musicologia per la Universidad Complutense de Madrid i vicepresidenta d'Instrumenta), Mònica Piera (presidenta de l'Associació per a l'Estudi del Moble) i Guillem Gironès (músic). Els minuts finals del "Taller" són per a la Cristina Alís Raurich, que dedica els seus "Sons llunyans" a una peça del compositor Guillaume Dufay.
57:41
Naiara Maiztegui: "Em sorprèn que les feines importants em vinguin de fora"
Episodio en El taller del lutier
Aquesta vegada visitem el taller de la lutier Naiara Maiztegui, que des de fa uns mesos treballa al barri de Gràcia de Barcelona. Allà descobrim com viu aquesta nova etapa i quins projectes té entre mans. Més endavant, Galdric Santana, músic, arquitecte i director de la Càtedra Gaudí, ens parla a través d'un reportatge del projecte audiovisual que va dirigir fa un temps, consistent a fer un eig per 13 edificis d'Antoni Gaudí, acompanyat de la música del Llibre Vermell de Montserrat. I, finalment, Marisa Ruiz Magaldi, la cap de col·leccions i documentació del Museu de la Música, ens parla de la rica col·lecció d'harmòniques que conserven al museu, a la seva secció "Caixa de ressonància".
57:17
Carillons del món
Episodio en El taller del lutier
Anna Maria Reverté, la carillonista titular del Palau de la Generalitat, ens parla d'alguns carillons singulars que podem trobar repartits arreu del món. Més endavant descobrim la relació que el director teatral i músic Xavier Albertí té amb el piano. I, finalment, Pepe Reche dedica les seves "Notes al peu" a Richard Strauss i les seves diverses vingudes a Barcelona.
57:10
Gemma Canadell: "Volem que la gent surti sacsejada i fascinada pel so de l'orgue del Palau"
Episodio en El taller del lutier
Dediquem la primera part del programa a descobrir què és "Tocats X l'Orgue", el concert-espectacle adreçat al públic escolar i familiar, impulsat des del servei educatiu del Palau de la Música Catalana. Parlem amb Gemma Canadell (directora artística), Anna Romaní (directora d'escena i coreògrafa), Joan Seguí (organista), Anaïs Oliveras (soprano) i Aleix Viadé (disseny del màping). Més endavant, sentim una conversa amb Pau Orriols, constructor de Vilanova i la Geltrú, en què ens parla d'un dels seus primers flabiols. I els minuts finals són per a Jaume Ayats i la seva secció "El manxaire".
57:06
Música catalana per a violoncel i piano
Episodio en El taller del lutier
La primera part del programa la dediquem a "Rêverie. Evocacions i somnis", un treball discogràfic que acaben de publicar el violoncel·lista Romain Garioud i el pianista Daniel Blanch. És precisament aquest últim qui ens explica d'on sorgeix aquest projecte i quines músiques hi podem trobar. Més endavant, Marisa Ruiz Magaldi dedica al címbalom la seva secció "Caixa de ressonància". I, finalment, l'orguener Óscar Laguna ens parla de la restauració a "El secret dels orgues".
57:02
El descobriment del gamelan original de l'Exposició Universal de París del 1889
Episodio en El taller del lutier
Els musicòlegs Luca Chiantore (ESMUC) i Ángela López Lara (Universitat Complutense de Madrid) ens parlen de la investigació que han dut a terme aquests últims mesos i que els ha permès localitzar el gamelan que es va poder veure i sentir a l'Exposició Universal de París de l'any 1889. Els minuts finals són per a Cristina Alís Raurich i els seus "Sons llunyans", que dedica aquesta vegada a una peça de sco Landini, de la qual podem escoltar diverses versions.
57:20
El taller de l'orguener David Iglesias
Episodio en El taller del lutier
Ens acostem fins a Vic, on viu i té el taller l'orguener David Iglesias, especialista en la restauració d'orgues i harmòniums. Amb ell parlem del seu ofici i dels reptes de futur. Els minuts finals són per a en Jaume Ayats, el Manxaire, que aquesta vegada ens parla de les flautes tradicionals d'Eivissa i Formentera, uns instruments únics al món.
57:33
El flautí és molt més que una flauta petita
Episodio en El taller del lutier
Pere Alcon, el constructor, restaurador i reparador de flautes i flautins d'Olesa de Montserrat ens aproxima el món del flautí a través d'un reportatge. Més endavant, Jordi Pinto ens descobreix més coses sobre els arquets en la seva secció de "La guia del violinista". I, finalment, Pepe Reche ens parla de les visites d'Igor Stravinsky a Barcelona a les seves "Notes al peu".
57:19
Jaume Barmona: "És el piano català més antic que he restaurat fins ara"
Episodio en El taller del lutier
Tornem al taller de Jaume Barmona, el pianer de Gràcia, per sentir com sona el piano de taula Bordas de Pepe Reche que acaba de restaurar. Parlem amb ells dos i també amb el pianista Xavier Rivera, que és el primer que l'ha tocat un cop restaurat. Més endavant Marisa Ruiz Magaldi dedica la seva secció de la "Caixa de ressonància" a Orsina Baget. El contrabaixista Jonathan Camps recorda el seu primer mestre, Ferran Sala. I acabem amb l'orguener Óscar Laguna i la seva secció "El secret dels orgues", que es fixa aquest cop en l'orgue de Sant Llorenç de Morunys.
57:08
Gaudí, les campanes i la Sagrada Família
Episodio en El taller del lutier
Galdric Santana i Roma, doctor en Arquitectura i director de la Càtedra Gaudí de la UPC, ens parla de l'interès de Gaudí pel món de les campanes i la presència que havien de tenir en la Sagrada Família. Els minuts finals són per a la Cristina Alís Raurich i els seus "Sons llunyans", que dedica aquesta vegada a l'estampie royale, una dansa medieval.
56:44
CATICAT, el catàleg en línia dels instruments musicals de Catalunya
Episodio en El taller del lutier
Marisa Ruiz Magaldi, cap de Col·leccions i Documentació del Museu de la Música de Barcelona, ens parla de CATICAT, un projecte impulsat des del mateix museu que té l'objectiu de localitzar, inventariar i documentar totes les col·leccions públiques d'instruments musicals del nostre país, i donar-les a conèixer a través d'un catàleg col·lectiu en línia. Més endavant Jordi Pinto, director de Casa Parramon, dedica la seva secció "La guia del violinista" als arquets. I per acabar, Jaume Ayats, El Manxaire, ens descobreix una nova curiositat relacionada amb el món de la música i els instruments musicals.
57:10
Más de Pere-Andreu Jariod Ver más
Assaig general Cròniques i reportatges per al magazín musical 'Assaig general', que s'emet de dilluns a divendres, entre les 6 i les 8 de la tarda, a Catalunya Música. Actualizado
Opera Mundi La secció d'òpera i noves tecnologies del programa 'Una tarda a l'òpera' de Catalunya Música Actualizado
También te puede gustar Ver más
PAPERETS, el podcast sobre patrimoni musical Descobrim les històries entorn al patrimoni musical català amb Pere-Andreu Jariod.A cada capítol un convidat ens farà conèixer música, compositors i intèrprets de tots els temps. Actualizado
Assaig general L'Albert Torrens i la Marta Lanau ho tenen tot preparat per a l'"Assaig general"! Que la música no et faci perdre el món de vista. Escolta i no desconnectis del que t'envolta. De dilluns a divendres, de 18 a 19 h, a Catalunya Música. Actualizado
Set de sons El descobriment de la música per part d'un infant és, probablement, una de les experiències més completes i estimulants que hi ha. Com a adults, quina és la millor manera d'acompanyar-los en aquest camí de creativitat, comunicació i cultura? Ester Plana presenta "Set de sons", el programa de música i família a Catalunya Música. Diumenges, a les 9 del matí. Actualizado